Kilis Tava: Osmanlı döneminden kalma bir lezzet
Osmanlı döneminden kalma asırlık bir lezzet olan coğrafi işaretli Kilis tavası en çok tüketilen yemeklerin başında gelir.
Et tüketiminin en fazla olduğu illerden biri olan Kilis’te yöresel olarak kasaplarda yapılan Kilis tavası adı verilen yemekler sofraları süslüyor. Hazırlanan tavalar taş fırında 300 derecede orta ateşte 8-10 dakika pişirilir ve lezzeti tırnak ekmeği ile tatmak isteyenlere sunulur.
“Kilis ile gelen yerli ve yabancı turistler tava yemeden gitmiyor”
30 yıldır Kilis Tavaları ile uğraşan işletme sahibi İzzet Canözer, “Kilis Tavasını yerli ve yabancı turist ziyarete geliyor. tuz, karabiber ve karabiberle hazırladığımız tepsiye kırmızı ve yeşil biberleri koyarak asırlardır herkesin sevdiği koyun etinden yapılan kiliseye özgü bir klasik.Tepsiyi domates, biber ve soğanla süslüyoruz. , 300 derecelik taş fırında pişirin ve tırnaklı ekmekle servis edin.”
“Kilis denilince akla ilk Kilis tavası gelir”
Canözer Usta, Kilis denilince akla Kilis’e özgü tatlı ve Kilis tavasının geldiğini söyledi. Onu da tanıtacağız” diye sözlerini tamamladı.
Kilis’e ziyarete geldiğini ve Kilis tavası yemeden gitmek istemediklerini vurgulayan Elif Dilek, “Ben Şanlıurfalıyım ama Adıyaman’dan gezi için geldik ve ne yiyebiliriz diye sorduğumuzda Kilis’i şiddetle tavsiye ettiler. O kadar lezzetli olmayacağını elbette biliyorum ama lezzetin sırrını ustadan almaya çalışacağım” dedi. – RAPOR