Sağlıkta Şiddete Hayır! Şiddetsiz İletişim Mümkün
tecrübe. cln. Ps. Tuğçe Dabağer Dilek, “Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl yarım milyona yakın insan hayatını kaybediyor ve milyonlarca insan şiddete maruz kalıyor. Sağlık alanındaki şiddeti toplumdaki şiddetten farklı düşünmek mümkün değildir. Araştırmalar her üç sağlık çalışanından birinin şiddete maruz kaldığını gösteriyor. Şiddete maruz kalma açısından diğer işyerlerine göre 16 kat daha riskli olduğu belirlendi. Türkiye’de sağlık alanında şiddetin %49-91 arasında değiştiği görülmektedir. Sağlık kurumlarında şiddetin eksik bildirilmesinin nedeninin, sağlık çalışanlarının çalışırken saldırmayı mesleğin doğası olarak algılamaları ve sadece yaralanma gibi önemli olayları şiddet olarak değerlendirmeleri olduğu tespit edilmiştir.
“Eğitimsizlik, düşük sosyo-ekonomik durum, psikolojik ve sosyal sorunlar ve yasal düzenlemeler sağlıkta şiddetin artmasının nedenleridir”
tecrübe. cln. Ps. Dilek, “Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin nedenleri; Öte yandan sağlık çalışanları ve hastalar arasında iletişimsizlik, yüksek voltaj seviyesi, güvenlik önlemlerinin alınmaması gibi eksiklikler olduğu görülürken diğer yandan eğitimsizlik, düşük sosyo-ekonomik durum, ruhsal ve sosyal sorunlar, yetersizlik güvenlik önlemlerinin alınması da şiddeti artırmaktadır.
“Sağlık çalışanları psikolojik olarak olumsuz etkileniyor”
tecrübe. cln. Ps. Dilek, “Bu tür kötü deneyimlerin sağlık çalışanını psikolojik olarak travmatize ettiği, çalışanın işini düşük motivasyonla yapmasına ve çevresine karşı hoşgörüsünün azalmasına neden olduğu açıktır. Araştırmalar, sağlık çalışanlarının şiddet sonrası duygu, düşünce, davranış ve tutumlarını sorgulamalarının olumsuz yönde değiştiğini göstermiştir.
“Şiddetin nedeni ve çözümüne yönelik atılacak adımlar farklı açılardan ele alınmalı”
tecrübe. cln. Ps. Dilek, “Sağlık çalışanlarının hasta ve yakınlarına sağlık hizmetlerini en iyi şekilde sunabilmeleri için çalıştıkları ortamın sağlıklı ve güvenilir olması önemlidir. Ayrıca sağlık çalışanı bedenen ve ruhen sağlıklı olabilirse işini daha verimli yapabilecektir. Bu noktada gelen hastalarla kurulan bağlantının daha dikkatli olması için çalışmalar yapılabilir ve çalışan sayısı arttırılabilir.
Şiddet sonucunda beden ve ruh sağlığı çalışanlarının olumsuz etkilenmesine, iş gücünün ve ekonomik kayıpların azalmasına, sağlık kurumlarına olan güvensizliğin artmasına neden olmaktadır. Bu olumsuz durumu iyileştirmek için işbirliği içinde hareket etmek ve farkındalık yaratmak çok değerli.
Şiddetin hiçbir alanda olmadığı, sağlık çalışanlarımızın kutsallığını her zaman hissettiğimiz sağlıklı günler dilerim” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı